Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en is momenteel de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga: je kunt het het beste voor je zien als coördinatie van een flow van bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding in een sequence.

Hatha-yoga

Hatha-yoga is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. Hatha-yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama).

Flow yoga

Een actieve yogales met vloeiende overgangen tussen de houdingen. Een mix van kracht, stabiliteit, rek en ontspanning. Door de opties die worden aangereikt, kun je de les op jouw eigen niveau uitvoeren. 

Yin yoga

Yin yoga is een langzame vorm van yoga voor rustige houdingen, en de asana’s worden voor langere tijd vastgehouden; drie tot vijf minuten. Op deze manier wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd en blijven de gewrichten soepel. Zo wordt er ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten.

Yoga Nidra (Incidenteel)

Yoga Nidra* is een effectieve techniek voor diepte ontspanning, die het mogelijk maakt om je in een half uur/drie kwartier lichamelijk, geestelijk en emotioneel volkomen te ontspannen. Yoga Nidra wordt vertaald als “De slaap van Yogi’s”. Indien regelmatig geoefend, ben je na het ondergaan van de Yoga Nidra even opgeknapt als ontspannen zoals je voelt na 3 á 4 uur slaap. Terwijl het lichaam op deze bijzondere wijze in een slaaptoestand is, blijft het innerlijke bewustzijn helder wakker. Dat leidt ertoe dat je tijdens de oefening lichamelijk en geestelijk spanningen los kunt laten en blokkades kunt doorbreken.

Het verloop van een Yoga Nidra: Men ligt op de rug in een savassana houding, de rugligging die vaak de eindontspanningshouding is van een yogales. Je ligt zo stil mogelijk. Je gaat in verbinding met je lichaam, je natuurlijke ademhaling en geest. Je zet je hartintentie, je Sankalpa**, voor de oefening, je gaat naar je innerlijke stilte plek, het hele lichaam wordt aangeraakt met het bewustzijn, de gewaarwording van de ademhaling en energie wordt beoefend, de emoties, herinneringen en geloofssystemen worden opmerkzaam gemaakt, er komt een verbintenis van jouw waarheid achter alles wat naar voren komt, er wordt pure vreugde gewaargeworden en je komt in een staat van zijn, zijn met wat is en je komt volledig in het NU. Yoga Nidra is voor iedereen!  

  *Deze les staat niet vast op het lesrooster. Als de les goed bezocht wordt, is er een overweging om het maandelijks terug te laten komen in het lesaanbod van Yoga in Zoeterwoude. Bij vier deelnemers gaat de les door.  

**Sankalpa is je diepste verlangen. Het uiteindelijke doel van de Yoga Nidra is het manifesteren van je diepste verlangen. Vele van ons herkennen hun diepste verlangen niet, je zielepad. De Yoga Nidra helpt voor een deel met het ontdekken van dit diepste verlangen.

Meditatieles (Incidenteel)

Tijdens een meditatieles* kom je op een liefdevolle vriendelijke manier tot jezelf. Door meditatie te beoefenen vindt de overgang plaats van ‘denken en doen‘ naar ‘zijn’ en je wordt opmerkzaam voor alles wat er zich van moment tot moment in jezelf voordoet. Je leert daarbij accepteren wat er ‘nu’ is. Het is komen tot verbonden zijn met jezelf en daardoor ook met je omgeving.  

Er zijn vele vormen van meditatie die in de meditatielessen aan bod kunnen komen:  

  • Stilte meditaties; zit- en loopmeditatie  
  • Aandachtsgerichte oefeningen (bijvoorbeeld mindfull bewegen, yoga nidra en bodyscan)  
  • Lichaamsgerichte oefeningen (bijvoorbeeld hartcohorentie en shaken)  
  • Actieve meditaties (bijvoorbeeld van Osho)  

Omdat het vooralsnog een eenmalige meditatieles is zal in deze les de stilte, de bodyscan, de ademhaling en mindfull bewegen aanbod komen.  

Mediteren heeft een positief effect op lichaam en geest: Het verlaagd de spierspanning, de stresshormonen, de bloeddruk, de ademhaling, het is pijnstillend, je krijgt meer focus, creativiteit, helderheid van denken en waarneming. Het werkt ondersteunend bij verschillende therapievormen met betrekking tot confrontatie met het eigen gevoelsleven en zelfacceptatie. Meditatie beoefening is voor iedereen die wil leren in het hier en nu te komen, een rustpunt in de dag wil bewerkstelligen en deze levende gewaarwording wil trainen.

Klik hier voor de actuele informatie en data van de meditatiecursus.

 

Kom naar onze yogalessen

Wil je een yogales volgen? Klik hier voor ons lesrooster of meld je direct aan.

yogales Zoeterwoude - zaal
yogales Zoeterwoude - zaal
yogales Zoeterwoude - zaal